Zonnescherm » Specials » Pinguins
Zonnescherm: Informatie van A tot Z

De levensstijl van pinguïns

De levensstijl van pinguïns Pinguïns uit Antarctica hebben hun eigen overlevingsstrategie om ervoor te zorgen dat hun kolonie in stand houdt. Door middel van migratie zorgen zij ervoor dat de kolonie veilig blijft en voldoende voedsel tot zijn beschikking heeft. Wetenschappers hebben fossielen gevonden van pinguïns die zich in nieuw-zeeland bevonden. Deze waren vele malen groter dan de hedendaagse pinguïns. Om de pinguïns te onderzoeken die nu nog leven worden er soms robot-pinguïns ingezet.

Leefomgeving

Pinguïns leven in een zeer extreme leefomgeving. De vrouwtjes migreren tijdens de lente om hun eieren uit te kunnen broeden. Zij vertrekken namelijk richting een regio die zich ver van de kust bevindt. Hiermee voorkomen zij dat de kuikens vroegtijdig in het water terechtkomen. De mannetjes zorgen dat de eieren warm blijven, terwijl de vrouwtjes richting de zee gaan om voedsel te vinden.

Diverse manieren om met elkaar te communiceren

Communicatie is een belangrijke eigenschap die de overlevingskansen kan bepalen. De vogels communiceren op verschillende manieren met elkaar. Dit kan door middel van geluid en non-verbale communicatie, zoals het gebruik van lichaamstaal. Pinguïns communiceren onder andere met elkaar om elkaar terug te vinden of een paringspartner te vinden. Hiernaast houden zij meestal soortgenoten op de hoogte wanneer er gevaar dreigt.

De beschermende werking van de huid

De vacht van pinguïns is waterdicht waardoor zij zelfs de mogelijkheid hebben om op water te kunnen drijven. Hiernaast zorgt hun vacht ervoor dat zij de extreme kou kunnen trotseren Pinguïns houden elkaar echter warm ondanks dat zij een dichte vacht hebben. Dit komt omdat Antarctica sterke en koude windstromingen heeft. De dieren houden elkaar warm door een grote kolonie te vormen. Hier wisselen zij elkaar af om elkaar warm te houden. De jonkies die nog een dunne vacht hebben worden zoveel mogelijk tegen de koude wind beschermd. Wanneer zij ouder worden verliezen de jonkies hun bruine donsvacht.

Prehistorische pinguïns

Wetenschappers hebben ontdekt dat er miljoenen jaren geleden verschillende soorten reuzen-pinguïns hadden geleefd. Deze dieren konden een lengte van ongeveer anderhalve meter tot twee meter bereiken. Zij leefden in een gebied dat tegenwoordig onderdeel is van Antarctica en Nieuw-Zeeland. Hier jaagde hij op de diverse vissoorten die in de oertijd voorkwamen.

Onderzoek met behulp van een robot-pinguïn

Pinguïns schrikken snel wanneer zij in contact komen met onderzoekers. Hierdoor tonen zij onnatuurlijk gedrag waardoor het moeilijk is om het gedrag van deze vogels te bestuderen. Om deze reden hebben onderzoekers een robot-pinguïn ingezet. De inzet van deze robot-pinguïn zorgde ervoor dat onderzoekers voor het eerst het natuurlijke gedrag van de dieren konden vastleggen.
De enorme afmetingen van prehistorische pinguïns

De enorme afmetingen van prehistorische pinguïns

Archeologen hebben ontdekt dat miljoenen jaren geleden al pinguïns op de aarde rondzwierven. De hedendaagse soorten zien er echter anders uit dan de prehistorische varianten. Prehistorische pinguïns w…
De keizerspinguïn, de grootste pinguïnsoort op aarde

De keizerspinguïn, de grootste pinguïnsoort op aarde

De keizerspinguïn is de grootste pinguïnsoort op aarde. Het zijn uitstekende zwemmers die op allerlei soorten prooidieren jagen. Tijdens de winter verblijven ze in enorme kolonies op het ijs in Antarc…
Pinguïns onderzoeken door middel van een robot-pinguïn

Pinguïns onderzoeken door middel van een robot-pinguïn

Voordat de wetenschap en techniek zover was om robots in te kunnen zetten, hanteerden onderzoekers allerlei manieren om pinguïns te kunnen onderzoeken. Hoe ging dit toen in zijn werk? Onderzoekers heb…
Gepubliceerd door Zonnescherm op 27-08-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antarctica
Schrijf mee!